Организация на сватби, кръщенета, рождени дни, момински, бебешки и др. видове партита
Darabel

Вземане на булка

Вземане на булка

Обикновено младоженецът, след като е взел кумовете, се насочва към дома на булката. В повечето случаи обаче, достигането до самата булката се възпрепятства по един или по друг начин.  Всеки знае за обичая с купуването, но не всеки го харесва.

            В случай, че желаете да купувате или пък да бъдете купена, то е най-добре хората, които ви „продават“ да стоят ПРЕД входната врата, а не ЗАД нея. В първия случай младоженецът и кумът разменят по няколко шеговити реплики с пазачите, след това пускат пари в обувката и всичко е добре заснето и от фотографа и от оператора. Ако вратата въпреки това не се отвори, започва бутането.  Във вторият случай кумът и младоженецът викат нещо, от другата страна не чуват нищо и едни пари се пъхат под прага. Вратата леко се отваря и се подава една обувка, но това никак не се получава добре. При подаванията през процепа има и доста голяма опасност някой да си прищипе пръстите, защото докато един бута пари, друг започва да бута вратата…

            И така, с олекнал портфейл младоженецът се насочва към любимата си. Когато двамата се видят е добре да се прегърнат и целунат.

            Какво друго се случва в дома на булката? Ритуали има много – в някои домове крият другата обувка, в други направо крият булката и младоженецът трябва да я търси, в трети кумата „забулва“ булката… Варианти много – направете това, което ви допада и не се оставяйте да участвате в ритуали, които не ви харесват!

            Това, което не се пропуска на никоя сватба е поставянето на бутониери на най-близките на младоженците. Постоянно изниква и въпроса, къде и от коя страна се закачат бутониерите. Отговорът е отляво и на саката.  Не на всички сватби булката закача бутониерите. На част от тях кумата се включва, а пък в някои случаи помагат и шаферките.

            Един от въпросите, които предизвиква най-много полемики и ненужен стрес и то в деня на самата сватба е как се излиза от дома. Отговорът е: Булката и младоженецът навсякъде излизат последни и влизат последни (изключение правят някои църкви, където двойката излиза първа).  

            В много райони на България майката на булката лисва менче/чаша с вода пред младоженците. Добре е да се използва менче, тъй като то така или иначе участва в по-нататъшните ритуали. В някои краища на България булката рита менче на излизане (и после пак в ресторанта), в други хвърля чиния с яйце, бонбонки, жито и стотинки зад рамо…

             И за финал, ако ви предстои да бъдете булка, не бързайте и оставяйте младоженеца или кума да ви отварят вратата на автомобила.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg