Организация на сватби, кръщенета, рождени дни, момински, бебешки и др. видове партита
Darabel

Какво се разбира под "Кръщение"

Какво представлява кръщението
Кръщението е първото тайнство, което приобщава човек към християнството. Прието е за добре детето да се кръсти преди да навърши една годинка. Ако то носи името на светец може да се кръсти на имения си ден. Тайнството Кръщение е неповторим акт, който се извършва само веднъж в живота, защото човек веднъж се ражда. От особена важност е този, който е избран за кръстник на детето, и който ще въведе новия християнин във вярата. Той да се счита за духовен наставник на детето, като се грижи за кръщелника си заедно с родителите му и се задължава да го напътства в праведен живот. Задължително условие при избора на кръстник е той да е източно православен християнин и също да е кръстен.
      Самото тайнство се състои в трикратно потапяне на кръщавания в чистата осветена вода, като свещеника произнася формулата: "Кръщава се божият раб/рабиня (назовава се името), в името на Отца и Сина и Святаго духа". Трикратното потапяне на кръщаващия се, обърнат с лице на Изток, означава, че се умива духовната му нечистота, че се погребва с Иисуса Христа в Кръщението, за да възкръсне с Него за вечен живот. Това е най-главният момент в Кръщението.
      Преди потопяването във водата свещеникът миропомазва кръщавания, като прави малки кръстчета на челото, гърдите ръцете му с осветен елей. Така се освещават ума,чувствата и волята му. Бялата дреха (кърпа), с която се дарява кръщелника, символизира полученото вече опрощение на греховете. Кръстът, който свещеникът полага върху кръщаемия показва, че той трябва да приема всички изпитания с търпение към Христос. Обикалянето на купела със запалени свещи при пеене на "Които в Христа се кръстихте, в Христа се облякохте", символизира радостта, че Църквата Христова приема още един член в своето семейство. Запалените свещи напомнят, че кръстеният трябва винаги да гори духом. Кръгът е символ на вечността, затова обикалянето означава, че той трябва вечно да принадлежи на Христос, а отрязването на косите на новопокръстения означава, че той става раб Божи. 
      По традиция трябва да носите голяма бяла хавлия, бяла кърпа за лице и сапун за извършване на ритуала, две големи свещи, бутилка червено вино, бурканче мед и китка здравец. Кръстникът трябва да купи нови дрехи за детето, според канона те трябва да са бели. Добре е да се носят за освещаване кръстче, медальон и икона, които ще ползва кръстеният. За здраве на кръщелника в храма се носят и се раздават погача, бонбони, сладкиши и пчелен мед.
      При предварителната подготовка за църковния ритуал се уточняват и всички необходими подробности по кръщелното свидетелство, така че накрая след кръщението, свещеникът само подписва документа.
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg