Организация на сватби, кръщенета, рождени дни, момински, бебешки и др. видове партита
Darabel

Трябва ли кумовете да са женени, да са двойка, да са от различен пол, да са кръстници, да не са ви кумци, да са пълнолетни или да са само двама

Трябва ли кумовете да са женени, да са двойка, да са от различен пол, да са кръстници, да не са ви кумци, да са пълнолетни или да са само двама

По отношение на гражданския брак, законът в България изисква единствено двама свидетели – не е необходимо те да са женени, да са двойка или пък да са от различен пол. Достатъчно е само да са пълнолетни.

По отношение на православния църковния брак,  фигурата на кумовете, които тук се наричат кръстници, е обвита с неяснота и можете да попаднете на много разнообразни тълкувания. Тя не присъства в такава степен при това брака, както например присъства при Светото кръщение. От това следват и различните роли, които имат кръстниците в различните църкви.  В масовия случай кумата разменя халките на младоженците, а кума – короните.  Присъствали сме и на сватби, където това е било сторено от свещеника, а кумовете не са имали никаква фактическа роля, освен да държат свещите на младоженците.

Безспорно е, че кръстниците трябва да бъдат кръстени.

Кумец по-скоро не може да стане кум на кума си при църковен брак. В повечето църкви това не се позволява и все пак сме присъствали и имаме информация и за няколко такива сватби, в които две двойки си кумуват взаимно.

Във всички случаи, когато имате съмнения, че нещо може да възпрепятства църковния ви брак, задължително го коментирайте със свещеника, който планирате да ви венчае.

По отношение на целесъобразността, не ви препоръчвам да каните за кумове двойка, които имат сключен граждански брак, но само с подпис – без тържество. Обикновено те нямат същия ентусиазъм за случващото, какъвто имате вие

Когато поканите кумове, които не са двойка, е хубаво и двамата или да имат половинки или да нямат.  В случай, че кумът има половинка, рискувате кумата да скучае сама на масата или обратното.  Ако кумовете ви имал половинки е хубаво да ги сложите на сватбената маса, особено когато връзката им е сериозна – в противен случай рискувате да си навлечете някакви негативи.

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg